2017. már 30.

Auschwitz-tekercs: a Múlt és Jövő levele

betűzte: pr-cikkes
Auschwitz-tekercs: a Múlt és Jövő levele

A Múlt és Jövő hírlevele az Auschwitz-tekercs ügyében

Kedves barátaink, olvasóink! 

Nemrégiben jelentettük meg s hirdettük meg ezen a bizony szamizdat rádiuszú kis fórumon Zalman Gradowski Auschwitz-tekercs, A pokol szívében című – nem könyvét, hanem az írása és megtalálása körülményeire is tekintettel – evangéliumát. Kiadványunkhoz Heller Ágnes írt ajánló – olvasásra, elsajátításra biztató – sorokat, amelyek mind a könyv tartalma szempontjából, mind az ajánlás írója oldaláról nem tekinthetők hagyományos reklámszövegnek.

Mint az alább bemutatott dokumentumból is kitetszik, sem az állam, sem más szervezet (beleértve manifeszt zsidó szervezeteket) által nem támogatott könyv formájában alakoskodó evangéliumnak a természetes közönséghez eljuttatása érdekében a legilletékesebbhez fordultunk. Ahonnan a felelős, elemző értékelést meg is kaptuk, amit itt osztunk meg veletek. Egyrészt történelmi felelősségünk okán – hiszen az is történelem, hogyan, milyen ún. narratívák mentén jegecesedik ki az ún. „kollektív emlékezet”. Amely a mi időnkben, a mi munkánk révén zajlik, s ami hamarosan szintén történelemmé hűl ki. Ennek fontos hírvivője, s majd egyszer: nyoma az itt keletkezett dokumentum.

Másrészt azért is sietünk megosztani veletek (és rajtatok keresztül a nyilvánosággal) e dokumentumot, mert hátha „vonzásainknak és választásainknak” nem volt igaz alapja, ahogy erre alaposan és felelősségteljesen, a szöveget (szerintünk evangéliumot) elemezve a felelős (demokratikus alapon a hatalmat képviselő) minisztérium jutott. Magunk is demokratikusan megosztjuk veletek ezt az álláspontot, hogy legyetek gazdagabbak, ezzel a nézettel is. Annál is inkább, mert a diskurzusnak az volt az eredeti célja, hogy ez a könyv (evangélium) értő olvasókra leljen, s általa pedig a holokauszt átélhetőbbé, s ezzel bármilyen nehéz emlékezetmunkával is, de földolgozhatóbbá váljon. Azaz: a gyógyulásunkat szolgálja.

 auschwitz-balog.jpg

auswitz-gradowsi.jpg

Ezért a vélemények sokoldalú megismertetése után (lásd a recepció dokumentumait és mankóit e híradás végén) vegyétek a magatok döntése-cselekvése körébe, hogy az Auschwitz sötét lyukából magyarul először megérkező üzenet eljusson a címzetthez. Ezért, ha úgy gondoljátok, ki-ki a maga döntése és lehetőségei szerint terjessze ezt a hírt – ahogy eredetileg mi gondoltuk: iskolák, könyvtárak, egyházi intézmények körében. 

Ahogy ezt a formát ama eredeti evangéliumok terjedéséből is megtanultuk. Ezért is ajánljuk kollégáink hasonló szándékkal készült írásait Gradowski könyvéről.

A Múlt és Jövő közössége

PS.: Raktárcsere során került elő Röhrig Gézának egy régebbi kötetéből néhány tucat.
Aki három könyvet vesz (magának vagy, mint javasoltuk, iskoláknak, lelkészi hivataloknak, könyvtáraknak, vagy baráti körének), azt megajándékozzuk a költőnek e már ritkaságnak számító kötetével.

Szólj hozzá

könyv hír holokauszt zsidó levél múlt és jelen auschwitz-tekercsek