2019. okt 16.

Pánikroham ellen: kognitív viselkedésterápia

betűzte: pr-cikkes
Pánikroham ellen: kognitív viselkedésterápia

- kognitív viselkedésterápia otthon - pánikbetegség öngyógyítása -

Pánikroham-kezelés gyógyszer nélkül


kognitiv-panikbetegseg.jpgA jelentős nemzetközi kutatások bebizonyították, hogy a kognitív viselkedésterápia (CBT) a pánikrohamok és pánikbetegségek leghatékonyabb kezelése. Számos tanulmányban a CBT messze felülmúlta az összes többi pszichológiai kezelést, ideértve a szorongásgátló gyógyszerekét is. A tudományos kutatások következetesen megállapították, hogy a CBT a leghatékonyabb a fóbiás tünetek enyhítésében.

A pánikrohamok és a pánikbetegség kognitív viselkedésterápiája a legtöbb ember számára körülbelül tizenkét terápiás foglalkozáson át tart, a legtöbb ember az első néhány ülés után számol be a javulásról. Egyesek gyorsabban reagálnak, kevesebb ülésre van szükség, míg másoknak több, mint tizenkét foglalkozás szükséges más bonyolító tényezők, például depresszió miatt.

A kognitív viselkedésterápia technikái


A pánikrohamok és pánikbetegségek kognitív viselkedési kezelése általában a következő beavatkozások valamilyen kombinációját foglalja magában:

Kognitív szerkezetátalakítás: A kognitív szerkezetátalakítás olyan módszer, amellyel jobban megismerik a szorongást provokáló gondolkodási mintákat, és helyettesítik azokat kiegyensúlyozottabb, kevésbé szorongó gondolkodással. Ha csökken a pániktünetekre és a félelmi helyzetekre adott reakciók intenzitása, tovább csökkenthet ai szorongás, és ez csökkentheti a pánikrohamok gyakoriságát, intenzitását és időtartamát.

A pánikbetegség öngyógyítása

Egyes gyakorlatok otthon is elvégeshetők oktatóvideók segítségével

Relaxációs tréning: A relaxációs tréning hasznos lehet a pánikkezelés korai szakaszában, például a pánikbetegség serdülőkori gyógyításában. Az emberek gyakran egyre szorongóbbá válnak az idő múlásával, annyira, hogy testüket az izmok feszültsége támadja meg, így még inkább hajlamosak a további szorongásra. A relaxációs edzés általában relaxációs légzést vagy progresszív izomlazítást foglal magában, a fiziológiai szorongásos izgalom csökkentése céljából. Ez elősegíti a szorongással szembeni sebezhetőség csökkentését.

Éberség: A meditációs technika, amelyet a meditáció keleti hagyományaiból kölcsönöztek, az éberség, mint a szorongás leküzdésének eszköze, egyre több tudományos kutatás középpontjában áll. A pánikbetegség kezelésében arra használják, hogy az embereket megtanítsák a kellemetlen fizikai érzések megtapasztalására anélkül, hogy negatívan reagálnának rájuk, ezáltal rövidre zárva a félelem és pánik ördögi körét.

Expozíciós kezelés: Ha az emberek kevésbé szorongnak a jövőbeli pánikrohamok miatt a relaxációs edzésnek, az éberségnek és a kognitív átalakításnak köszönhetően, akkor jobban képesek szembenézni a szorongást kiváltó helyzetekkel. A szisztematikus expozíció olyan beavatkozás, amely segít az embereknek szembenézni azzal, amit általában elkerülnek. Azzal, hogy a beteg szándékosan elhelyezi magát a kihívásokkal teli helyzetekben, enyhíti a hozzájuk kapcsolódó félelmet, és már nem fél a jövőbeni helyzetektől.

Kognitív viselkedésterápia otthon

Stresszcsökkentés: Néhány embernél a stresszcsökkentés fontos szerepet játszhat a szorongás kezelésében. A budapesti virtuális pánikrendelőben a gyakorlati kognitív viselkedésterápia-szakértők a szorongás kezelésének videós távoktató programját dolgozták ki stresszoldásra a legfejlettebb, tudományosan bizonyított kezelések alkalmazásával. Ezzel lehetővé válik a pánikbetegség öngyógyítása otthon.

Szólj hozzá

cikk szolgáltatás pánikbetegség életvitel kognitív viselkedésterápia