2023. júl 10.

Nyári munkák a télikertben. Öntözés

betűzte: pr-cikkes
Nyári munkák a télikertben. Öntözés

telikert-automata-ontozes.jpg

Nyáron a növények általában több vizet igényelnek, ezért fontos gondoskodni a megfelelő öntözésről télikertedben, üvegházadban is. Figyelj a növények vízszükségletére, és biztosítsd, hogy a talaj ne száradjon ki. Az öntözést a napsütéses órákban végezd, hogy a növények megfelelően felszívják a vizet.

Hogyan oldható meg automatikus öntözés a télikertben?

Üvegteraszod vagy télikerted belterében az automatikus öntözés többféle berendezéssel is megoldható, attól függően, hogy milyen növényeket szeretnénk öntözni, és milyen vízellátással rendelkezel. Néhány példa:

Automata öntözőkanna - ez egy olyan készülék, amely egy víztartályból és egy szivattyúból áll, és különböző csepegtetőfejekkel tudja öntözni a cserepes növényeket. A készülék beállítható időzítővel rendelkezik, és akkumulátorral vagy elemmel működik. Ez a megoldás akkor jó, ha nincs csap a közelben, és csak néhány növényt kell öntözni.

Csepegtetős öntözés - ez egy olyan rendszer, amely egy vezérlőegységből, egy mágnesszelepből, egy nyomáscsökkentő szelepből, egy szűrőből és csepegtető csövekből vagy szalagokból áll. A rendszer a csapból vagy egy tartályból kapja a vizet, és a csepegtetőkön keresztül juttatja el a növények gyökereihez. A rendszer beállítható időzítővel és esetleg talajnedvesség-érzékelővel rendelkezik. Ez a megoldás akkor jó, ha sok növényt kell öntözni, és takarékosan szeretnénk bánni a vízzel.

Mikroszórók - ezek olyan kis szórófejek, amelyek finom vízsugarat vagy párákat bocsátanak ki. A rendszer hasonló az előzőhöz, csak itt a csepegtetők helyett mikroszórókat használunk. A rendszer alkalmas a leveles növények öntözésére és párásítására is. Ez a megoldás akkor jó, ha magasabb páratartalmat szeretnénk elérni a télikertben.

Egyéb nyári munkálatok növényházakban

Nyáron a télikertben vagy üvegházban számos munkálat végezhető, amelyek elősegítik a növények egészségét és a helyszín megfelelő működését. Íme néhány példa a nyári munkálatokra - az öntözésen túl -:

Műtrágyázás: Nyáron a növények növekedése aktívabb lehet, ezért fontos biztosítani számukra a megfelelő tápanyagokat. Alkalmazz műtrágyát, amely megfelel a növények igényeinek. Ügyelj az adagolásra és a gyártó utasításainak betartására.

Növényi betegségek és kártevők elleni védekezés: Meleg hónapokban gyakoribbak lehetnek a növényi betegségek és kártevők. Figyelj a növények állapotára, és azonnal cselekedj, ha észlelsz valamilyen problémát. Alkalmazz természetes vagy vegyi anyagokat a kártevők és betegségek kezelésére, ha szükséges.

Tömörítés és metszés: A növények nyáron is növekedhetnek, ezért fontos rendszeresen ellenőrizni és szükség szerint metszeni vagy tömöríteni őket. Távolítsd el a szárított, elhalt vagy beteg részeket, és gondoskodj a megfelelő formázásról és méretkontrollról.

Szellőztetés és hőszabályozás: Forró évszakunkban a hőmérséklet erősen emelkedhet a télikertben vagy a beépített teraszon, ezért fontos megfelelő szellőztetést biztosítani. Nyitott ablakok, szellőzőnyílások vagy akár ventilátorok segítségével szabályozd a levegő áramlását és hőmérsékletét, hogy elkerüld a túlmelegedést.

Gyomirtás: Tavasztól kezdődően a gyomnövekedés is gyakoribb lehet, ezért fontos rendszeresen gyomlálni a területet. Tartsd tisztán a talajt és a növények közvetlen környezetét, hogy csökkentsd a gyomok versengését a víz és tápanyagok miatt.

Nyáron is aktuális az általános karbantartás. Tisztítsd meg az ablakokat, távolítsd el az elhalt növényi anyagokat, gondoskodj a rendről és a biztonságról. A pontos feladatok a növények és a télikert/üvegház egyedi körülményeitől függenek. Fontos időben reagálni a változásokra és problémákra, hogy egészséges környezetet biztosíts a növényeknek és élvezhesd a zöld környezet szépségét otthonodban.

Ha még nem rendelkezel az ingatlanod értékét is növelő üvegpavilonnal, vedd igénybe a télikert gyártó és építő cég szolgáltatását, kérjél árajánlatot. 

Szólj hozzá

cikk szolgáltatás életvitel télikert