2021. júl 27.

Az új rendszerben is érdemes beruházni napelemre?

betűzte: pr-cikkes
Az új rendszerben is érdemes beruházni napelemre?

Az alábbi cikkben azzal foglalkozunk részletesebben, hogy a szaldó elszámolás megszűnésével az új rendszerben is érdemes-e beruházni napelemes rendszerbe.

napelem

A napelemes rendszerek piacán nagy változást okoz, hogy a korábbi úgynevezett szaldó elszámolást kivezetésre kerül, és pár év múlva csak az új bruttó elszámolási mód szerint lehet értékesíteni a megtermelt energiát a szolgáltatók felé. Ezzel kapcsolatban joggal merülhet fel a kérdés, hogy vajon az új rendszerben is érdemes beruházni-e napelemre?

Mi is az a bruttó elszámolás?

Ugyan jelenleg még a szaldós elszámolás az alapértelmezett, kevesen tudják, hogy a bruttó elszámolás egy jelenleg is működő rendszer. Ez utóbbi elszámolási mód azt jelenti, hogy a napelemmel rendelkező fogyasztó a hálózatból vásárolt és az általa megtermelt, de el nem fogyasztott energia egységárát külön-külön határozzák meg, így a betápláláskor a fogyasztó napeleme által termelt plusz energiát a szolgáltató eltérő áron számolja betápláláskor, mint amilyen áron a használó vételezi a fogyasztáskor.

Ezt az elszámolási módot figyelembe véve az aktuális villamos energia árak a következők:

  • fogyasztói ár: 36-38 Ft/kWh
  • átvételi ár: 15-16 Ft/kWh

Az elszámolási időszak végén a két árral az alábbi módon képezik az elszámolandó egyenleget:

  • Bruttó elszámolás=éves fogyasztás*fogyasztói ár - éves termelés*átvételi ár

Bruttó elszámolású rendszer megtérülése

A kérdés megválaszolása nem is olyan egyszerű, ehhez ugyanis össze kell hasonlítani a rendszer telepítésének bekerülési költségét a megtermelt energia hozamával.

Egy átlagosnak mondható 5 kW teljesítményű rendszer esetében 400 000 Ft/kW bekerülési árral számolhatunk, ami így 2.000.000 Ft lehet. Egy esetleges támogatás igénybevételekor, mint amilyen az 50% otthonfelújítási támogatás is a bekerülési költségünk lefelezhető 1.000.000 Ft-ra.

Ha hozam alapon próbálunk számolni, az így befektetett pénzünkkel 132.000 Ft hozamot, azaz 13%-ot tudunk megtermelni. A megtérülés időtartama, így tehát pályázattal ideális esetben 7-8 év lehet.

Ha egy ugyanekkora méretű rendszert támogatás nélkül telepítenénk fel, akkor a teljes 2.000.000 Ft beruházásra 198.000 Ft hozammal számolhatunk a szaldó elszámolás miatt, ami 9,9%-nak felel meg, ami 10 éves megtérülési időt jelent.

Bruttó elszámolás javítása

Javíthatja a bruttó elszámolás által okozott pénzügyi hozam csökkenés egyenlegét a napelemek számának növelése, amennyiben a tetőfelület megengedi.

Elmondható, hogy a fent ismertetett 5kW rendszernél, ha az 5000 Wp helyett 6000 Wp napelem kerül elhelyezésre, akkor a várható termelés 6600 kWh. Ebben az esetben a hozható ki a vásárolt energia és a hálózatba táplált energia egyenlege 0-ra bruttó elszámolás esetén.

Hasonló eredményt érhetünk el egy akkumulátoros tároló megoldás alkalmazásával, ami a megtermelt energia felesleget tárolva későbbi felhasználásra teszi alkalmassá az elektromos áramot. Ezek a megoldások azonban nagyobb beruházással járnak, így mindenképp érdemes alaposan megtervezni leendő rendszerünk méretét és paramétereit.

Megéri-e a bruttó elszámolás?

A bruttó elszámolás tehát ugyan kevésbé kedvező, mint a korábbi szaldó elszámolás, de még így is megéri napelemes rendszerbe beruházni, főleg ha elérhető számunkra valamilyen kedvező támogatási forma. Ehhez természetesen a legegyszerűbb napelemes rendszereket tervező és kivitelező cégek segítségét kérni, amihez ma már szerencsére kérhetünk árajánlatot több száz napelem cégtől, az ország bármely pontján.

Összegezve

A bruttó elszámolás tehát senkit se riasszon el a napelemes rendszerekbe történő beruházásoktól. Amennyiben a lehető legjobb megoldásra törekszünk, akkor mindenképp kérjük egy tapasztalt, napelemes rendszer tervezésben és kiépítésben jártas cég segítségét.

 


termek-ajanlo.jpghasznált laptop napelemmel

Szólj hozzá

ajánló cikk termék életvitel