2020. feb 04.

Angol nyelvtanulás

betűzte: pr-cikkes
Angol nyelvtanulás

Hogyan jussak haladó szintre angolból?

angol-nyelvtanulas.jpg


Az angol tanulók fejében sokszor fogalmazódik meg a fenti kérdés. Ahhoz azonban, hogy a haladószintig szükséges tudást elsajátítsuk a legfontosabb, hogy megértsük pontosan milyen elvárásoknak is kell megfelelni az adott szint eléréséhez. Az alábbiakban éppen ezért a középfokú tudáshoz szükséges nyelvtani szinteket is szemügyre vesszük, hogy mindenki jobban tisztába kerülhessen azzal, hogyan jusson haladó szintre angolból.

Nyelvi szintrendszer

Régóta létezik már az úgynevezett Közös Európai Nyelvi Referenciakeret (CEFR), amely pontosan meghatározza, milyen szintek vannak, és milyen képességekkel kell rendelkeznie minden nyelvtanulónak, az adott szint elsajátításához. Ehhez a rendszerhez idomulva vannak felépítve maguk a nyelvvizsgák is. A rendszer lényegében három szintet különböztet meg, ami kezdő, haladó és a felső fok, majd ezeken belül árnyalva a dolgot további 2 szintet különböztet meg.

B1 nyelvi szint - középhaladó

Ez mondható a haladó szint belépőjének. A középfok és az alapfok között van, de ez az a szint, ahova ha eljutsz, és szinten is tartod magad, akkor könnyedén fel tudod magad tornázni a következő szintre.
Tanfolyamokon keresztül ez a szint gyorsan elérhető, hiszen ezeken az oktatásokon a nyelvtani készséget és a hallás-olvasás készséget is gyorsan képesek fejleszteni. Ráadásul ezen a szinte még a hibák is tolerálhatók, de persze az alap dolgokkal mindenképp érdemes tisztában lennünk.

Hallás utáni értés

Középhaladóként a nyelvtanuló már megérti a világos, mindennapi beszéd lényegét, ha olyan témákról esik szó, mint a munka, vagy a tanulás. Emellett képes kiszűrni a lényeget azokból a rádió- és tévéadásokból, amelyek aktuális eseményekről, szakmai vagy érdeklődési körnek megfelelő témákról szólnak, ha lassabban és tagoltan beszélnek.

Olvasott szöveg értése

Olvasott szöveg esetén megérti a főként köznyelven, vagy a munkához közvetlenül kapcsolódó szaknyelven megírt szövegeket. Magánlevélben megérti az események, érzelmek vagy kívánságok leírását.

Beszédkészség

Beszédben elboldogul a legtöbb olyan nyelvi helyzetben, amely utazás során adódik. Felkészülés nélkül részt tud venni az ismert, az érdeklődési körének megfelelő, mindennapi témákról (pl. család, szabadidő, tanulás) folyó társalgásban. Emellett világosan és kellő részletességgel fejezi ki magát számos, érdeklődési körébe tartozó témában. Képes kifejteni véleményét valamely aktuális témáról úgy, hogy részletezi a különböző lehetőségek előnyeit és hátrányait is.

B2 nyelvi szint – haladó

Ezen a szinten áll rendelkezésre a tanulók számára a tényleges haladó tudásbázis. Ennek köszönhetően aki eléri ezt a szintet, annak írásban, olvasásban, és beszédben sem lehetnek komoly gondjai.
Ezt a szintet napi 2 óra tanulással pár hónap alatt elérheti bárki tanfolyamon is. A lényeg, hogy a megszerzett tudást folyamatosan frissen tartsuk és fejlesszük is.

Hallás utáni értés

Haladó szinten a hosszabb beszédeket és előadásokat, illetve még a bonyolultabb érveléseket is követni tudja a tanuló, amennyiben a témában rendelkezik némi alapismerettel. Napi szinten megérti a híreket és az aktuális eseményekről szóló műsorokat a tévében. Emellett az idegennyelvű filmeket is képes megérteni felirat nélkül is, ha a szereplők köznyelven beszélnek.

Olvasott szöveg értése

E szinten a nyelvtanuló a cikkeket és beszámolókat is képes megérteni, amelyek jelenkori problémákkal foglalkoznak, és szerzőjük véleményét, nézetét fejtik ki. Ráadásul már a kortárs irodalmi próza megértésével is bátran próbálkozhatunk a szinten.

Beszédkészség

Az anyanyelvi beszélővel természetes, könnyed és közvetlen kapcsolatteremtésre vagy már képesek ezen a szinte. Aktívan részt tudunk venni az ismert témákról folyó társalgásban, úgy, hogy közben érvelve kifejtjük a véleményünket is. Mindeközben világosan és kellő részletességgel fejezzük ki magunkat számos, érdeklődési körünkbe tartozó témában. Továbbá ki tudjuk fejteni a véleményünket valamely aktuális témáról úgy, hogy részletezzük a különböző lehetőségek előnyeit és hátrányait.

Tanács haladó angol szint eléréséhez

A haladó angol szint eléréséhez a legjobb tanács mi adható, hogy a nyelvtanulás legyen folyamatos. Amit megszereztünk tudást folyamatosan gyakoroljuk. Eközben figyeljük meg mi az ami gyengébben megy és próbáljunk arra még nagyobb erőket összpontosítani. Emellett az sem árt természetesen ha az új dolgok elsajátítását sem tesszük háttérbe, hiszen a fejlődésünk akkor egy idő után meg fog rekedni.

A Behappy Nyelviskola felkészült tanáraival kiváló segítséget nyújt az angol haladó szint eléréséhez.

Összegezve:

A valódi haladó szinthez tehát a legjobb, ha a B2-esként meghatározott szintig meg sem állunk. Amennyiben ezt elértük mindig törekedjünk a szinten tartásra, így a befektetett energia biztosan nem megy kárba majd.

Szólj hozzá

szolgáltatás tanulás angol nyelv