2020. jan 04.

A nyelv matematikai modellezése

betűzte: pr-cikkes
A nyelv matematikai modellezése

Grammatikai struktúrák, paradigmasorok, algoritmusok

Az idiómák nyomasztó súlya

nyelv matematikai modellezeseAhogy vészes gyorsasággal haladok a disszertációm benyújtási határidejének lejárta felé, napról napra, percről percre jobban nyomaszt a többéves odaadó munkám során létrehozott óriási nyelvi korpusz átláthatatlansága, agyamra megy a nyelvi idiómák végtelen sokasága és különbözősége, éjszakánként, mint lidérces álom, a mellemre telepszenek a könnyűnek látszó, valójában mázsás súlyú grammatikai struktúrák, levegőt is alig kapok tőlük, kinyomják belőlem a szuszt. Azt kívánom, bárcsak újra ösztönös, öntudatlan és boldog használója lehetnék a nyelvnek, magyar anyanyelvemnek, sóhajtok fel néha magányomban vagy amikor azon kapom magam, hogy egy meghitt szerelmi helyzetben is a suttogva elhangzott mondatokat elemzem bőszen, hosszú paradigmasorok és a hozzájuk kapcsolható adekvát matematikai algoritmusok futnak véreres szemem előtt. S hogy teljes legyen a helyzet abszurditása, mindeközben tisztában vagyok minden erőfeszítésem tökéletes hiábavalóságával, azzal, hogy minden dédelgetett idealista reményem dacára

ez az egész matematikai modellezés, amelyre az életemet feltettem, csúfos kudarcra van ítélve.

Fizikai létezőknek tekinthetők-e a nyelvi entitások?

Egy ideje egyre valószínűbbnek látszik, alapvető tévedés, mi több: hiba volt abból kiindulni, hogy a nyelvi entitásokat olyan fizikai létezőknek szabad tekinteni, melyek kauzális összefüggések rendszerében feltételezik és determinálják egymást, s mint ilyenek, adekvát módon modellezhetők a matematika rendelkezésre állóeszköztárával.

Az alapjában téves feltevés érthetőleg nem hozhatott érdemlegesen pozitív eredményt, ezt már a legelején be kellett volna látnom. Bár a nyelvi helyzetek és folyamatok a fizikai valóság részét képezik, mégis megragadhatatlanok egy alapjában idegen kódrendszer, a matematika módszertanával.

Amikor a matematikai algoritmus hamvába hal

A nyelv csak önmagával magyarázható, és még a legkifinomultabb metanyelv sem képes végleges megragadására, a törvényszerűségek fennakadnak a kivételek zátonyain, a szabályt megtorpedózza a szabálytalan, a stabilnak látszó grammatikai rendszer felrobban egyetlen metaforától, az algoritmus hamvaiba hullik

És most már mégsem szabadulhatok nagy tévedésemtől, képletbe kell írnom anyanyelvemet, be kell fejeznem a megfeleltetések és hozzárendelések teljes rendszerének a kidolgozását, függvényekre és változókra, determinánsokra és deriváltakra kell bontanom minden szószerkezetet, indexálnom kell minden idiómát, mátrixba írnom a grammatika megengedte összes lehetséges variációt.

Megoldási gyökökké tehetők-e a nyelvi események?

Mert hát a végső cél az lenne, hogy egyáltalán ne létezzen, ne létezhessen semmi olyan szöveg, mely ellentmond a kínnal felállított végső nagy egyenletnek. És hogy attól kezdve minden behelyettesíthetővé, kiszámíthatóvá, eredményként felírhatóvá váljon, vagyis

a nyelvi események ne legyenek egyebek megoldási gyököknél.

Akkor aztán önelégülten hátradőlhetnék és várhatnám a Nobel-díjat. Ám ez a vágyott cél a hozzá vezető utak sokasodásával és egyre esetlegesebbé válásával nemhogy közeledni nem látszik, hanem egyre inkább belevész a hamis alapfeltevés keltette homályba. Mi nehéz volt a bolygók mozgását megmagyarázni a geocentrikus világképben, és mi könnyű lett a heliocentrikusban!

LEHET, HOGY INKÁBB A MATEMATIKA NYELVI MODELLEZÉSÉVEL KELLETT VOLNA PRÓBÁLKOZNOM?

Kudarcomat még magamnak sem vallom be, környezetem előtt pedig ravaszul titkolom, úgy teszek, mintha lassú, de biztos léptekkel haladnék a magasztos cél felé. Holott az a hőn áhított cél, anélkül, hogy észrevettem volna, már réges régen révedező énem mögém került a paradigmák éjszakáján.

Szövegészlet a Tejmozi c. regényből

Szólj hozzá

regény nyelv szöveg matematika